ßßß
Składniki (dla 2 osób):300-350 g bobu (chyba, że jesteście w stanie pochłonąć więcej ;))100 g plastrów boczku, u mnie boczek parzony2 mniejsze ząbki czosnkusóodrobina solioliwa do smażenia - u mnie czosnkowa, zrobiona przez PanaMęża ;)ok. łyżka masłabagietka, do zrobienia grzanekBób bardzo dokładnie płuczemy, wkładamy do garnka z zimną wodą, solimy ok. 1/2 łyżki curku i obgotowujemy ok. 10-15 minut. Dobrze, żeby bobu nie gotować za długo - jak się rozgotuje będzie średnio dobry i nie będzie tak cudnie wyskakiwał z łupinek (które też można jeść, jak ktoś lubi).Boczek kroimy w paski i podsmażamy. Zdejmujemy na talerzyk.Ugotowany bób przerzucamy na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek. Podsmażamy przez parę minut, po czym solimy, dodajemy czosnek i świeże zioła i przykrywamy na chwilę patelnię.Przekładamy na talerz, dodajemy łyżkę masła, dokładamy przygotowane w międzyczasie grzanki i pałaszujemy!Smacznego :)