Wykonanie
Lemoniada idealna na upalne dni. Nie za słodka, o wyraźnym smaku
imbiru. Warto zrobić ją dzień wcześniej i mocno schłodzić w lodówce. Do
wody dodawałam
sok z cytryny, podawałam lemoniadę z plasterkami
limonki.inspiracją był ten przepis
składniki1/2 szklanki posiekanych świeżych liści
mięty1/3 szklanki obranego, posiekanego świeżego
imbiru1/3 szklanki
miodu2 szklanki wrzącej
wody1/3 szklanki świeżego
soku z cytryny1 i 1/2 szklanki (około) zimnej niegazowanej
wodykostki
loduświeże liście
miętyplasterki
cytryny lub
limonkiprzygotowaniePosiekaną
miętę,
imbir, i
miód wymieszać w misce. Dodać wrzącej
wody. Odtawić na 30 minut. Przecedzić, wyciskając dobrze
imbir i
miętę, do dzbanka o pojemności 1 litra. Dodać
sok z cytryny i tyle zimnej
wody, aby uzyskać litr lemoniady. Można przygotować dzień wcześniej. Przykryć i wstawić do lodówki.Napełnić szklanki z kostkami
lodu. Dodać lemoniadę. Udekorować listkami
mięty i plasterkami
cytryny i podawać. Smacznego!