Wykonanie
Pyszny deser, tym razem z dodatkiem
kawy . Dlaczego nie robiłam go wcześniej???? Tego nie wie nikt. Crème brûlée w kawowej odsłonie, tak samo dobry jak tradycyjny !

składniki (5 - 6 naczynek po ok 100 ml)400 ml
śmietanki 30%4
żółtka25 g
ksylitolu lub 35 g
cukru1 łyżka
kawy rozpuszczalnej1 łyżka gorącej
wodycukier do posypaniaprzygotowanieNagrzać piekarnik do 150 st C. Umieścić naczynka w wysokiej, odpowiedniej wielkości blaszce. Odstawić.
Kawę rozpuścić w łyżce gorącej
wody.
Śmietankę wlać do garnka, dodać rozpuszczoną
kawę i podgrzewać na średnim ogniu tak długo, aż się prawie zagotuje, często mieszając. Zdjąć z ognia, odstawić przykryte na ok 15 - 20 minut. W misce ubić
żółtka z
ksylitolem - tak długo aż
ksylitol się rozpuści a masa zbieleje. Wlać, mieszając, ciepłą
śmietanę. Rozlać masę do przygotowanych foremek. Wlać do blaszki gorącą
wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości naszych naczynek z masą. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut - masa się lekko zetnie. Usunąć naczynka z blachy z
wodą, ostudzić. W piekarniku włączyć funkcję grill, foremki umieścić ponownie na blaszce (już bez
wody), deser posypać drobnym
cukrem i wstawić pod grill na 30 -60 sek. do czasu aż
cukier się skarmelizuje. Najprościej użyć specjalnej opalarki. Wstawić do lodówki aby ochłodzić. Smacznego!



