Wykonanie
Tym razem robiliśmy
steki z
rostbefu na grillu. Nasze wyszły dosyć wypieczone, więc jeżeli lubicie bardziej krwiste to 2,5 - 3 minuty z każdej strony powinno wystarczyć. Sądzę, że długość pieczenia zależy też od
mięsa i stopnia rozgrzania grilla. Zdarzyły się kiedyś
steki które po 3 minutach były zupełnie krwiste.

składniki - 3
stekiok 1000 g
rostbefu ( miałam bez kości)
sólmarynata3 łyżki
oliwy1/2 łyżeczki
pieprzu2 łyżki
musztardy francuskiej1 łyżka
musztardy dijon
płatki ostrej papryki do posypania, wg uznaniaprzygotowanie
Rostbef umyć i osuszyć. Przekroić na trzy
steki ( gr ok 3 cm każdy) . Składniki marynaty wymieszać w misce, posmarować
steki, ułożyć jeden na drugim, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na parę godzin a najlepiej na noc. Przed grillowaniem doprowadzić
mięso do temperatury pokojowej. Posolić. Grillować 3- 4 minuty z każdej strony, w zależności od nagrzania grilla. Smacznego!Uwagi: Szkoły solenia są dwie - solimy przed lub po grillowaniu. Tym razem wybrałam tę pierwszą i było ok.





