Wykonanie
Bardzo proste do zrobienia i bardzo smaczne szaszłyki z
jagnięciny.
Pomidory pieką się świetnie, nie rozpadają się i mają zupełnie inny smak niż smażone na patelni. Kolejny przepis z nie najlepszej książeczki dla turystów o kuchni tureckiej. Książeczka marna, ale
jagnięcina wyszła super!

Składniki500 g
baraniny lub
jagnięciny1 łyżka
oliwycebula2 łyżeczki
soli3 małe
pomidory2 - 3
papryki1 łyżka
oreganoPrzygotowanie
Cebulę przekroić na pół posypać
solą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wycisnąć z
cebuli maksymalnie dużo soku.Umyte i osuszone
mięso pokroić na 2-3 cm kostkę. Dodać
oliwę,
sól, sok z
cebuli ( włożyłam też wyciśnięte kawałki
cebuli). Odstawić na 1 - 2 godziny.
Mięso nadziać na szpadki (jeżeli używamy drewnianych, namoczyć je przed użyciem w wodzie), przekładając kawałkami
pomidorów i
papryki. Na jedną szpadkę wkładać 4 - 5 kawałków
mięsa. Nie nakładać ciasno, nie dociskać warzyw i
mięsa do siebie. Grillować po 2 - 3 minuty z każdej strony. Przed podaniem posolić i posypać
oregano. Smacznego!Uwagi: Nasza
cebula jest zdecydowanie mniej soczysta niż
cebula turecka. Tamta nie jest też taka ostra jak nasza - ta którą jedliśmy była wręcz słodka. Wyciśnięcie soku podaną metodą nie jest więc wcale takie proste. Warto wziąć 2-3
cebule, i po wyciśnięciu soku, obłożyć nimi
mięso.



