ßßß Cookit - przepis na Domowy biały serek z maślanki

Domowy biały serek z maślanki

nazwa

Składniki

Wykonanie

Była w domu maślanka i to dobra bo "od chłopa" , ale powodzenia jakoś nie miała. A ponieważ ostatnio serki białe produkujemy, więc i maślanka została na serek zamieniona. Jak zwykle, na wypadek wszelki, w internecie poszukałam i instrukcję znalazłam tutaj
składniki
1 litr maślanki
przygotowanie
Maślankę wlać do garnka i podgrzewać, aż osiągnie 70 stopni. Maślanka się rozwarstwi.
Nie wolno dopuścić do wrzenia. Garnek zdjąć z palnika, przykryć i ostudzić zawartość do temperatury pokojowej.
Wystudzoną, rozwarstwioną maślankę, przelać na sitko wyłożone gazą lub lnianą ściereczką. Pozostawić do ocieknięcia, najlepiej na całą noc.
Z 1 litra maślanki otrzymamy ok. 200 g delikatnego, kremowego sera. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/02/domowy-biay-serek-z-maslanki.html