ßßß Cookit - przepis na Nasz ser koryciński z ziołami | do-eat-yourself.pl

Nasz ser koryciński z ziołami | do-eat-yourself.pl

nazwa

Wykonanie

kwi 14th Nasz ser koryciński z ziołami
Gdy przychodzi nam ochota na świeży ser żółty, na który nie trzeba długo czekać, przygotowujemy nasz a’la koryciński ser z ziołami:
A do jego wykonania potrzebujemy:
- 10 litrów świeżego mleka,
- 0,5 litra maślanki ( z kartonu),
- podpuszczki,
- 45g soli,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich.
Mleko poddajemy pasteryzacji, studzimy do 32 stopni, dodajemy maślankę i od razu podpuszczkę (dawkowanie wg producenta, my dajemy naszej 18 kropli) rozpuszczoną w 5o ml letniej wody. Dokładnie mieszamy i czekamy około 40 minut, aż zrobi się zwięzły skrzep. Teraz kroimy go ostrym nożem i mieszamy przez 10 minut. Po tym czasie odlewamy część serwatki, uzupełniamy dobrze ciepłą wodą i mieszamy kilka minut.
Powstałe ziarno przekładamy na durszlak wyłożony chustą serowarską, solimy i dodajemy sparzone zioła. Ser w chuście pozostawiamy w durszlaku, dociskamy talerzem i obciążamy ciężarkiem 2,5kg. Po kilku godzinach możemy go odwrócić i znów obciążyć. Następnego dnia nasz ser jest już gotowy do pokrojenia na kanapki! A po 2 dniach, pozostawiony do obsuszenia jest jeszcze lepszy
Smacznego!
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=461