ßßß
A do jego wykonania potrzebujemy:- 10 litrów świeżego mleka,- 0,5 litra maślanki ( z kartonu),- podpuszczki,- 45g soli,- 2 łyżeczki ziół prowansalskich.Mleko poddajemy pasteryzacji, studzimy do 32 stopni, dodajemy maślankę i od razu podpuszczkę (dawkowanie wg producenta, my dajemy naszej 18 kropli) rozpuszczoną w 5o ml letniej wody. Dokładnie mieszamy i czekamy około 40 minut, aż zrobi się zwięzły skrzep. Teraz kroimy go ostrym nożem i mieszamy przez 10 minut. Po tym czasie odlewamy część serwatki, uzupełniamy dobrze ciepłą wodą i mieszamy kilka minut.Powstałe ziarno przekładamy na durszlak wyłożony chustą serowarską, solimy i dodajemy sparzone zioła. Ser w chuście pozostawiamy w durszlaku, dociskamy talerzem i obciążamy ciężarkiem 2,5kg. Po kilku godzinach możemy go odwrócić i znów obciążyć. Następnego dnia nasz ser jest już gotowy do pokrojenia na kanapki! A po 2 dniach, pozostawiony do obsuszenia jest jeszcze lepszySmacznego!