Wykonanie
kwi 14th Nasz
ser koryciński z
ziołamiGdy przychodzi nam ochota na świeży
ser żółty, na który nie trzeba długo czekać, przygotowujemy nasz a’la koryciński
ser z
ziołami:
A do jego wykonania potrzebujemy:- 10 litrów świeżego
mleka,- 0,5 litra
maślanki ( z kartonu),- podpuszczki,- 45g
soli,- 2 łyżeczki
ziół prowansalskich.
Mleko poddajemy pasteryzacji, studzimy do 32 stopni, dodajemy
maślankę i od razu podpuszczkę (dawkowanie wg producenta, my dajemy naszej 18 kropli) rozpuszczoną w 5o ml letniej
wody. Dokładnie mieszamy i czekamy około 40 minut, aż
zrobi się zwięzły skrzep. Teraz kroimy go
ostrym nożem i mieszamy przez 10 minut. Po tym czasie odlewamy część
serwatki, uzupełniamy dobrze ciepłą
wodą i mieszamy kilka minut.Powstałe ziarno przekładamy na durszlak wyłożony chustą serowarską, solimy i dodajemy sparzone
zioła.
Ser w chuście pozostawiamy w durszlaku, dociskamy talerzem i obciążamy ciężarkiem 2,5kg. Po kilku godzinach możemy go odwrócić i znów obciążyć. Następnego dnia nasz
ser jest już gotowy do pokrojenia na kanapki! A po 2 dniach, pozostawiony do obsuszenia jest jeszcze lepszySmacznego!