Wykonanie
Przepyszny idealnie kremowy i delikatny
serek przygotowany domowym sposobem. Jego zrobienie jest banalnie proste :) Fantastycznie smakuje zarówno na słodko z
konfiturami jak i na wytrawnie np ze
szczypiorkiem. Przepis Myriam Guidroz pochodzi z książki "Domowy wyrób
serów". Bardzo Wam polecam :)Składniki:3,7 litra
mleka1/2 szkl
maślanki wzbogaconej kulturą bakteriipodpuszczka zgodnie z dawkowaniem (dostępna w serowar.pl)tłusta
śmietankaMleko powinno
mieć temperaturę 21-26 stopni. Dodać
maślankę i podpuszczkę. Mieszać energicznie przez minutę. Następnie odstawić na minimum 15 godzin w temperaturze pokojowej przy kaloryferze. Po tym czasie przelać do specjalnych foremek z dziurką. Najczęściej są to serduszka :) (ja takich nie miałam więc przelałam na sitko wyłożone chustą serowarską. Odstawić do odcieknięcia na ok. 6 godzin. Po tym czasie
serek wyjąć z foremek i polać tłustą
śmietanką. Każdorazowo gdy wybieramy
ser do jedzenia jego brak uzupełniamy
śmietanką :) Bardzo polecam :)
Wspaniałą książkę "Domowy wyrób
serów" z mnóstwem cudownych przepisów na
jogurty,
sery oraz potrawy z
serów znajdziecie na stronie Serowar.pl. Jest tam wszystko czego tylko będziecie potrzebować do rozpoczęcia własnej produkcji
serów miękkich, twardych, pleśniowych,
maślanek,
jogurtów,
kefirów i czego tylko dusza zapragnie. Sklep ma też w swojej ofercie bogaty wybór nie tylko kultur bakteryjnych, ale także ogrom akcesoriów, przypraw i form.Serdecznie Was zachęcam do samodzielnego robienia
jogurtów i
serów. Mają wyjątkowy smak i przede wszystkim są naturalne bez zbędnej chemii. Wiemy co jemy :)Wszystkie niezbędne rzeczy do domowej produkcji
serów znajdziecie na stronie serowar.pl