ßßß
Nie mam w domu salamandry, ale mam sprawny piekarnik i też mogę zjeść puszystego omleta. Na pewno poeksperymentuję w temacie chleba w omlecie, bo sprawdził się wyjątkowo dobrze.Składniki na małą patelnię, średnica 15 cm:2 małe jajka, zerówki1 malutka dymka, w kosteczkę1/4 awokado, w paski4 cienkie szparagi, obrane i skośnie pokrojone1 łyżeczka posiekanego koprupół kromki chleba żytniego, bez skórki, własny wypiekodrobina masłaRozgrzać górną grzałkę piekarnika. Kromkę cienko posmarować masłem, z obu stron. Rozgrzać, średnio, patelnię i poddusić na reszcie masła dymkę. Dodać pokrojony w kostkę chleb i szparagi. Jajka rozbić z koprem. Wlać na patelnię, na wierzchu równomiernie rozłożyć kawałki awokado. Minutę smażyć i przenieść patelnię pod grzałkę grilla (najwyższa szyna). Piec, aż się zezłoci.

