Wykonanie

Nie mam w domu salamandry, ale mam sprawny piekarnik i też
mogę zjeść puszystego omleta. Na pewno poeksperymentuję w temacie
chleba w
omlecie, bo sprawdził się wyjątkowo dobrze.Składniki na małą patelnię, średnica 15 cm:2 małe
jajka, zerówki1 malutka
dymka, w kosteczkę1/4
awokado, w paski4 cienkie
szparagi, obrane i skośnie pokrojone1 łyżeczka posiekanego
koprupół kromki
chleba żytniego, bez skórki, własny wypiekodrobina
masłaRozgrzać górną grzałkę piekarnika. Kromkę cienko posmarować
masłem, z obu stron. Rozgrzać, średnio, patelnię i poddusić na reszcie
masła dymkę. Dodać pokrojony w kostkę
chleb i
szparagi.
Jajka rozbić z
koprem. Wlać na patelnię, na wierzchu równomiernie rozłożyć kawałki
awokado. Minutę smażyć i przenieść patelnię pod grzałkę grilla (najwyższa szyna). Piec, aż się zezłoci.


