Wykonanie
Przepis powstał przypadkiem. Robiłam wigilijną zupę z
sandaczem, której smak nadają namoczone w
mleku płatki migdałowe. Nie dodaje się ich do zupy, a wyrzucić nie mogłam. Zmiksowana masa migdałowa była trochę bez wyrazu, ale z
daktylami nabrała odpowiedniego wyglądu, konsystencji, ale przede wszystkim smaku. Masełko sprawdziło się na świeżym,
białym pieczywie, ale przebojem było w toście francuskim. Przepis już wkrótce.Składniki:100 g
płatków migdałowychszklanka gorącego
mleka (użyłam bez laktozy)10
suszonych daktyli, bez pestek2 łyżki płynnego
miodu rzepakowego5 łyżek
oleju rzepakowegoszczypta
soliPłatki podprażyć w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Zalać gorącym
mlekiem i zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić (
mleko zostawić do koktajlu
owocowego), dodać
daktyle,
miód i stopniowo, po łyżce,
olej. Zmiksować, aż masa będzie gładka.