Wykonanie
To nie jest
napój dietetyczny (ilośc kalorii zatrważająca!) ale jest naprawdę bardzo zdrowy i przepyszny! Shake z
masłem migdałowym,
daktylami i
figami na
mleku migdałowym. Pyszny, wegański odpowiednik popularnych
mlecznych orzeźwiaczy. Polecam bardzo!
Na 2 porcje:
Masło:200 g
migdałówszczypta
soliodrobina
oleju rzepakowego (opcjonalnie)+garść
suszonych daktylikilka suszonych fig200 ml
mleka migdałowego - przepis znajdziecie TU
Migdały sparzyć i obrać ze skórki. Wrzucić do plastikowego pojemnika, dodać szczypte
soli i...blenderować, blenderować, blenderować. Na początku będzie trudno uwierzyć, że wyjedzie z tego
masło, ale po kilku minutach zacznie je przypominać. Należy robić kilka przerw w blenderowaniu, by dać odpocząć sprzętowi.
Migdały zmienią kolor na brązowy i po około 5-7 minutach powinny stać się masą. Dla ułatwienia blenderowania można dodać odrobinę
oleju (ja pominęłam).
Daktyle i
figi pokroić (bardzo dobre
figi i
daktyle, nie do końca wysuszone można kupić w Lidlu).Do wysokiego naczynia wlać
mleko migdałowe, dodać
masło i pokrojone
owoce. Całość zblenderować do konsystencji shakea.Pić lekko schłodzone.Mniam!