ßßß
Na 2 porcje:Masło:200 g migdałówszczypta soliodrobina oleju rzepakowego (opcjonalnie)+garść suszonych daktylikilka suszonych fig200 ml mleka migdałowego - przepis znajdziecie TUMigdały sparzyć i obrać ze skórki. Wrzucić do plastikowego pojemnika, dodać szczypte soli i...blenderować, blenderować, blenderować. Na początku będzie trudno uwierzyć, że wyjedzie z tego masło, ale po kilku minutach zacznie je przypominać. Należy robić kilka przerw w blenderowaniu, by dać odpocząć sprzętowi.Migdały zmienią kolor na brązowy i po około 5-7 minutach powinny stać się masą. Dla ułatwienia blenderowania można dodać odrobinę oleju (ja pominęłam).Daktyle i figi pokroić (bardzo dobre figi i daktyle, nie do końca wysuszone można kupić w Lidlu).Do wysokiego naczynia wlać mleko migdałowe, dodać masło i pokrojone owoce. Całość zblenderować do konsystencji shakea.Pić lekko schłodzone.Mniam!