Wykonanie
Kluseczki z
ricotty przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Trzeba jedynie wiedzieć, żeby nie przesadzić z
mąką i ich nie rozgotować, a wszystko wyjdzie idealnie.Metodą prób i błędów udało mi się stworzyć idealny przepis na delikatne, mięciutkie, smaczne kluseczki. Polecam wypróbować;)Podałam je z
sosem malinowo-
borówkowym (
dżem wymieszany z
jogurtem naturalnym) oraz świeżymi
malinkami prosto z ogródka.Składniki na 16 sztuk:250g
ricotty100g
mąki ryżowejjajko2 łyżeczki
cukrusok z cytrynyDo miski przesiewamy
mąkę, wbijamy
jajko. Dodajemy
ricottę,
cukier i
sok z cytryny. Całość dokładnie zagniatamy. Formujemy 16 równych kulek i układamy je na desce posypanej
mąką (jest to ważne bo kluski mogą się przykleić). Wrzucamy je do garnka z wrzącą
wodą i gotujmy tylko do momentu wypłynięcia.Smacznego:)