ßßß Cookit - przepis na Deser jeżynowo- gruszkowy

Deser jeżynowo- gruszkowy

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla was nieco bardziej wymyślny deser. Składa się on z kilku warstw, ale zawiera jedynie popularne i łatwo dostępne składniki. Po przeczytaniu instrukcji każdy da radę go zrobić.
Deser bardzo mi posmakował. Pewnie dlatego, że zawiera składniki, które po prostu uwielbiam. Gruszka, jeżyny, jogurt i biszkopty, kto ich nie lubi?;)
Składniki na 3 porcje:
frużelina jeżynowa, ze 150g owoców
350g jogurtu greckiego
3 gruszki
łyżka masła
łyżka miodu
łyżeczka kardamonu
10 biszkopcików *
*Zamiast mąki ryżowej użyłam pełnoziarnistej pszennej i użyłam cukru trzcinowego nierafinowanego. Jeśli wolicie, możecie zastąpić je innymi ciasteczkami.
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy łyżkę miodu i kardamon. Do tej mieszanki dorzucamy jedną pokrojoną najpierw na ćwiartki, a później na plastry gruszkę. Karmelizujemy ją przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Gruszka powinna być miękka i słodziutka.
Jogurt mieszamy z resztą syropu, który pozostał na patelni, po karmelizacji gruszki.
Biszkopty kroimy na mniejsze kawałeczki.
Dwie, świeże gruszki kroimy na małe cząsteczki.
Na dno pucharków nakładamy frużelinę, następnie część ciasteczek i jogurtu, świeżą gruszkę i resztę jogurtu. Wierzch ozdabiamy schłodzoną karmelizowaną gruszką i pozostałymi biszkoptami.
Deser podajemy od razu lub schłodzony w lodówce.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/08/deser-jezynowo-gruszkowy.html