Wykonanie
O zrobieniu blin myślałam już od dłuższego czasu, ale jakoś nie mogłam się za nie zabrać. W końcu przejrzałam przeróżne przepisy w internecie, sprawdziłam z czym się je podaje. Oczywiście żadna znaleziona receptura nie odpowiadała mi w 100%, dlatego też zrobiłam bliny po swojemu i jestem usatysfakcjonowana.Podobno bliny najczęściej podaje się z
kawiorem, ale ja jakoś nie miałam go w lodówce i podałam je na słodko.
Jabłka podsmażyłam na
maśle z
cynamonem. To było pyszne.;)Składniki na 25 sztuk:100g
mąki pszennej typ 650100g
mąki gryczanej300ml
mleka2
jajka15g
drożdżyłyżeczka
cukruszczypta
soliZ połowy ciepłego
mleka,
drożdży i
cukru przygotowujemy rozczyn- wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na bok.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem
soli.Do miski przesiewamy
mąki, dodajemy
żółtka, resztę
mleka oraz rozczyn. Całość dokładnie miksujemy. Dodajemy do niego ubite
białka i mieszamy łyżką. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, do podwojenia objętości.Po tym czasie smażymy niewielkie bliny na
oleju rzepakowym (tak jak ja) lub na suchej patelni.Smacznego:)