ßßß Cookit - przepis na Budyń gryczany

Budyń gryczany

nazwa

Wykonanie

Dziś znów post z przepisem na coś słodkiego;) A dokładniej jest to budyń z kaszy gryczanej białej z dodatkiem siemienia lnianego nadającego budyniową odpowiednią konsystencję oraz słodkiego banana. Przepis można dowolnie modyfikować- nie dodawać banana, a zamiast niego czekoladę lub wanilię itp. Tak naprawdę możemy skomponować smak, na jaki tylko mamy ochotę:)
Składniki na jedną, naprawdę sycącą porcję:
35g kaszy gryczanej białej, zmielonej na proszek (ja użyłam młynka do kawy)
łyżeczka zmielonego siemienia lnianego (również w młynku do kawy)
szklanka mleka
banan (oczywiście najlepiej jak jest mocno dojrzały) lub inne dodatki
Kaszę, siemię lniane i mleko mieszamy w garnku i dodajemy pokrojonego banana (rozgotuje się). Budyń gotujemy co jakiś czas mieszając, przez około 10 minut.
Podajemy od razu lub schłodzony.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować budyń gryczany, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
kasza gryczana biała jest kopalnią krzemu, soli mineralnych: wapnia, żelaza, fosforu i magnezu; zawiera również cenne witaminy: B1 i PP, a poza tym zawiera dość dużo białka,
siemię lniane jest polskim "superfood"; zawiera potas, cynk, witaminę E i kwasy tłuszczowe omega3; a dzięki zawartości substancji śluzowych chroni nasz przewód pokarmowy.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2014/12/budyn-gryczany.html