Wykonanie
Dziś znów post z przepisem na coś słodkiego;) A dokładniej jest to
budyń z
kaszy gryczanej białej z dodatkiem
siemienia lnianego nadającego budyniową odpowiednią konsystencję oraz słodkiego
banana. Przepis można dowolnie modyfikować- nie dodawać
banana, a zamiast niego
czekoladę lub
wanilię itp. Tak naprawdę możemy skomponować smak, na jaki tylko mamy ochotę:)Składniki na jedną, naprawdę sycącą porcję:35g
kaszy gryczanej białej, zmielonej na proszek (ja użyłam młynka do
kawy)łyżeczka zmielonego
siemienia lnianego (również w młynku do
kawy)szklanka
mlekabanan (oczywiście najlepiej jak jest mocno dojrzały) lub inne dodatki
Kaszę,
siemię lniane i
mleko mieszamy w garnku i dodajemy pokrojonego
banana (rozgotuje się).
Budyń gotujemy co jakiś czas mieszając, przez około 10 minut.Podajemy od razu lub schłodzony.Smacznego;)Dlaczego warto przygotować
budyń gryczany, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
kasza gryczana biała jest kopalnią krzemu,
soli mineralnych: wapnia, żelaza, fosforu i magnezu; zawiera również cenne witaminy: B1 i PP, a poza tym zawiera dość dużo
białka,
siemię lniane jest polskim "superfood"; zawiera potas, cynk, witaminę E i kwasy tłuszczowe omega3; a dzięki zawartości substancji śluzowych chroni nasz przewód pokarmowy.