Wykonanie

Nie mogłam się doczekać, by podzielić się z
Wami tym przepisem! Patrz powyżej : jest GE-NIAL-NY!Poszukując inspiracji do przepisów z
siemieniem lnianym, wpadłam na bloga, który od razu przypadł mi do gustu (
serca!). Dlaczego? Bo jest PRAWDZIWY. Bo jest O WSZYSTKIM, co dla mnie ważne. Trochę jedzenia, trochę
fitnessu, trochę podróży. Taki przemawiający do duszy ;) Inspirujący. SIMPLYTARALYNNTo tutaj znalazłam przepis na cudownie zdrowe
krakersy z
siemieniem lnianym. Z miejsca zakochałam się na zabój (wiem, że zdarza mi się to często- ale tylko w sferze kulinarnej!;)) - bo kto nie pokochałby delikatnie słodkich, lekko kruchych, banalnie prostych
ciasteczek o obłędnych zapachu???To perfekcyjne rozwiązanie dla wszystkich osób ceniących swoje zdrowie i czas - są gotowe zaledwie w chwilę! Możecie zapakować je do pojemniczka i zabrać do pracy/szkoły jako przekąskę, gdy ssie w dołku. Posmarujcie je
jogurtem bałkańskim i połóżcie na górę kilka
jagód lub innych
owoców- mniam!Ja upiekłam dwie wersje : jedną 2-składnikową, dokładnie taką, jak podana w przepisie, a drugą z rozdrobnionym siemieniem i dodatkiem ziaren
sezamu- nadal nie
mogę się zdecydować, która wersja jest moją ulubioną!A czy wiedzieliście, dlaczego
siemię lniane jest tak ważne w diecie? Tak niepozorne, tak łatwo dostępne, tak tanie, a... tak niesamowicie zbawienne dla zdrowia!
SIEMIĘ LNIANE:działa osłonowo i regenerująco na przewód pokarmowy - pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicyzawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6 (zawartość podobna jak w rybach)zawiera błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalnyzawiera witaminę E, cynk, lecytynę, flawonoidy, fitoestrogenyobniża poziom cholesterolu we
krwiupośledza wchłanianie glukozyma działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne, przeciwnowotworowepoprawia nastrójodchudza (ma działanie lekko przeczyszczające-usprawnia przemianę materii)doskonale wpływa na elastyczność skóryreguluje poziom estrogenu (dobre w okresie menopauzy)


Składniki:1/2 szklanki
siemienia lnianego1 spory
banan, rozgnieciony2.opcja:1/2 szklanki
siemienia lnianego1 spory
bananok.3 łyżki ziaren
sezamuPrzygotowanie:Formę na muffinki nasmaruj
olejem kokosowym lub innym tłuszczem. W misce rozgnieć
banana, dodaj siemię, dobrze wymieszaj. Nakładaj po ok. pół łyżki do każdego wgłębienia na muffinkę, wygładź powierzchnię masy. Piecz w temp.180-200 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.2.OPCJA:W drugiej misce rozgnieć
banana, dodaj
sezam.
Siemię lniane rozetrzyj w moździerzu lub przepuść przez maszynkę, dodaj do mieszanki
banana i
sezamu. Wymieszaj, formuj
ciasteczka (lub upiecz również w formie na muffinki) i piecz w tej samej temperaturze i czasie, co poprzednie
ciastka.Smacznego!PaulinaMOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!