Wykonanie
Pierwszy raz w życiu smażyłam
stek, stres jak przed maturą! Obejrzałam chyba każdy materiał nagrany na ten temat, od Ramsaya, przez Oliviera po popularnych YouTube'owych kucharzy i zebrałam wszystkie rady i
tricki. Wyszło naprawdę super,
wołowina była soczysta, po części różowa,
maślany sos bardzo aromatyczny i pyszny. Pewnie świetnie smakowałby ze świeżym
chlebem, u mnie dzisiaj opcja low carb ;)*kalorie i makroskładniki jednej z dwóch porcjiSkładniki na 2 porcje.►
stek wołowy z
łopatki [220 g]►
masło [30 g]►
oliwa z oliwek [10 g / łyżka]►
sól mor ska [spora szczypta]►
pieprz kolorowy grub o mielony [spora szczypta]►
czosnek [ 3 z ąbki ]► świeży rozma ryn [ 2-3 gałązki ]
Mięso wyjąć z lodówki minimum 30 min przed przygotowaniem. Powinno być w temperaturze pokojowej w chwili wrzucenia na patelnię.Patelnię rozgrzać tak mocno, jak to możliwe ;) Wlana
oliwa powinna ,,parować''.
Steka przyprawić
solą i
pieprzem z obu stron i położyć na gorącą patelnię.Smażyć po minucie na każdej stronie, po czym wrzucić na patelnię
masło, rozgniecione ząbki
czosnku i świeży
rozmaryn.Przekładać
stek co minutę, ,,dobijając'' do 3 minut na każdą stronę. W trakcie smażenia polewać
mięso roztopionym
masłem z
ziołami za pomocą łyżki.Po upłynięciu czasu smażenia odłożyć
mięso aby ,,odpoczęło'' i odzyskało wilgoć. Po kilku minutach (3 - 5 min) pokroić i polać pozostałym
masłem.