ßßß Cookit - przepis na Półkrwista wołowina z masłem rozmarynowo-czosnkowym.

Półkrwista wołowina z masłem rozmarynowo-czosnkowym.

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz w życiu smażyłam stek, stres jak przed maturą! Obejrzałam chyba każdy materiał nagrany na ten temat, od Ramsaya, przez Oliviera po popularnych YouTube'owych kucharzy i zebrałam wszystkie rady i tricki. Wyszło naprawdę super, wołowina była soczysta, po części różowa, maślany sos bardzo aromatyczny i pyszny. Pewnie świetnie smakowałby ze świeżym chlebem, u mnie dzisiaj opcja low carb ;)
*kalorie i makroskładniki jednej z dwóch porcji
Składniki na 2 porcje.
stek wołowy z łopatki [220 g]
masło [30 g]
oliwa z oliwek [10 g / łyżka]
sól mor ska [spora szczypta]
pieprz kolorowy grub o mielony [spora szczypta]
czosnek [ 3 z ąbki ]
► świeży rozma ryn [ 2-3 gałązki ]
Mięso wyjąć z lodówki minimum 30 min przed przygotowaniem. Powinno być w temperaturze pokojowej w chwili wrzucenia na patelnię.
Patelnię rozgrzać tak mocno, jak to możliwe ;) Wlana oliwa powinna ,,parować''.
Steka przyprawić solą i pieprzem z obu stron i położyć na gorącą patelnię.
Smażyć po minucie na każdej stronie, po czym wrzucić na patelnię masło, rozgniecione ząbki czosnku i świeży rozmaryn.
Przekładać stek co minutę, ,,dobijając'' do 3 minut na każdą stronę. W trakcie smażenia polewać mięso roztopionym masłem z ziołami za pomocą łyżki.
Po upłynięciu czasu smażenia odłożyć mięso aby ,,odpoczęło'' i odzyskało wilgoć. Po kilku minutach (3 - 5 min) pokroić i polać pozostałym masłem.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/09/pokrwista-woowina-z-masem-rozmarynowo.html