Wykonanie
Mamy sezon
jabłkowy. Te pyszne
owoce możemy wykorzystać do przygotowania wielu ciast i deserów,
sosów,
soków czy kompotów. Dziś na blogu propozycja na banalnie proste
jabłka w gęstym cieście naleśnikowym. Jest to jeden z tych przepisów, przy których nie należy zbytnio przejmować się podaną w nim ilością składników.
Mąki i
mleka należy dodać tyle, aby położona na patelni warstwa ciasta utworzyła placuszek i nie rozpłynęła się. Gęstość masy można wypróbować na pierwszym racuszku. Smacznego:)ok. 2 szklanek
mąkiok. szklanki
mlekajajkook. 4
jabłekJabłka obieramy, kroimy w kosteczkę. W misce mieszamy
mleko,
mąkę i
jajka. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy więcej
mąki. Dorzucamy
jabłka, łączymy delikatnie z masą. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany
olej, smażyć do zrumienienia. Posypać
cukrem pudrem.