ßßß
SKŁADNIKI:1 szkl kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)1/2 łyżeczki soli200 g twarogu1 jajko1 szkl mąki pszennej3/4 szkl mąki ziemniaczanejszczypta soli1. Kaszę wsypać na sitko i płukać pod bieżącą wodą aż woda będzie przezroczysta. Zagotować w garnku wodę (na oko, żeby przykryła kaszę), wsypać do niej kaszę, odczekać chwilę i ponownie przelać kaszę na sitku. W garnku zagotować 2 szkl wody, wsypać kaszę, dodać pół łyżeczki soli, zmniejszyć gaz na minimum i gotować pod przykryciem (pokrywka najlepiej żeby była taka bez otworu żeby woda nie wyparowała, jeśli ma otwór - na pewno trzeba będzie dolać jeszcze wody) ok 25 min. Ugotowaną kaszę wystudzić.2. Do malaksera włożyć kaszę, twaróg i jajko. Zmiksować na gładką masę (w przypadku braku malaksera można to zrobić blenderem).3. W misce wymieszać obie mąki, dodać zmiksowaną kaszę z twarogiem. Wymieszać dokładnie łyżką a nastepnie zagnieść ręką ciasto. Będzie ono nieco rzadkie ale dzięki temu kluseczki będą delikatniejsze. Stolnicę/deskę posypać mąkę, wyłożyć ciasto, rozpłaszczyć, z wierzchu również posypać mąką, odrywać rękami po kawałęczku ciasta i formować kuleczki. Można zamiast kuleczek zrobić wałeczek i kroić jak kopytka.4. Kluseczki wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Gotować ok 1 minutę od wypłynięcia.Podawać np. z masłem i bułką tartą lub dowolnym sosem.

Inspiracja: Olga Smile