Wykonanie
Lubicie quesadillas? Takie robione na patelni jest dobre, ale przy przekręcaniu na drugą stronę mogą dziać się cuda :) To samo przy krojeniu, nie mówiąc już o jedzeniu, gdy farsz akurat nie chce się trzymać pomiędzy plackami tortilli. Na to wszystko jest jeden sposób - dziś wypróbowany przeze mnie osobiście - quesadillas zapiekane w zwykłym tosterze (takim na sandwiche). Wyszły super - nie dość że pyszne i chrupiące, to jeszcze od razu podzielone na mniejsze części. Do tego fantastyczny farsz z
kurczaka,
pieczarek,
pora i
sera żółtego. Idealne na przekąskę, gorącą przystawkę lub szybki obiad. Po prostu pychota :)

SKŁADNIKI: (na 2 porcje po 4 szt) - ilości podaję jedynie orientacyjnie, wszystko zależy od własnych upodobań2 placki tortilli1/2
pora10 małych
pieczarekpół małej
piersi kurczaka5 dag
sera żółtego1.
Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić (u mnie
przyprawa kebab-gyros), usmażyć.2.
Por pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na
maśle.3.
Pieczarki przekroić na pół. Dodać do
pora i razem udusić do miękkości. Posolić do smaku. Jeśli warzywa puściły za dużo
wody, należy ją zredukować lub wylać.4. Do
pieczarek i
pora dodać usmażone
mięsko i nie zdejmując z ognia wymieszać.
Ser zetrzeć na tartce i dodać do reszty, wymieszać (tak, aby składniki się tym
serem skleiły).5. Toster rozgrzać. Położyć 1 placek tortilli i na połowie rozłożyć farsz (jak na zdjęciu), tortillę złożyć na pół, zamknąć pokrywę tostera i piec do zrumienienia ciasta.Swoją
drogą, ten farsz jest tak pyszny, że z powodzeniem może służyć do nadziewania np. naleśników.

