ßßß
SKŁADNIKI:ok 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia)szpinak rozdrobniony*ok 30 dag mąki ziemniaczanej**2 jajkasól do smaku - ok 1-1,5 łyżeczki w zależności od ilości szpinakumąka - do gęstości i do podsypywania*jeśli używamy szpinaku mrożonego, należy go rozmrozić i odcisnąć na sitku z wody**(patrz: pkt. 2)
1. Ziemniaki i szpinak przepuszczamy przez maszynkę do mięsa - szpinak najlepiej zmielić 2 razy.2. Uwaga: ja nigdy nie ważę ziemniaków, stosuję proporcję 1:4, czyli zmielone ziemniaki ze szpinakiem wkładam do miski, ugniatam łyżką i wyrównuję wierzch, po czym dzielę je na 4 części, jedną część wyjmuję a w jej miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną.2. W razie potrzeby należy również dodać mąkę pszenną (jej ilość zależy od wilgotności ziemniaków i szpinaku, ja dodałam ok 1/2 szkl)3. Całość wymieszać, posolić do smaku, dodać jajka.4. Brać po "garści" ciasta, kłaść na posypaną mąką deseczkę lub stolnicę i rolować wałeczki (w ten sposób ciasto będzie się mniej kleić do rąk), kroić je na małe części, formować kuleczki i palcem wgniatać dziurki.