Wykonanie
Po przygotowaniu Muffinek
szpinakowo-
jabłkowych zostało mi jeszcze trochę
szpinaku, a z dnia poprzedniego -
ziemniaki. I tak powstały
szpinakowe kluseczki zwane przez moją córcię "kosmicznymi" lub "ufoludkowymi".

SKŁADNIKI:ok 1 kg ugotowanych
ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia)
szpinak rozdrobniony*ok 30 dag
mąki ziemniaczanej**2
jajkasól do smaku - ok 1-1,5 łyżeczki w zależności od ilości
szpinakumąka - do gęstości i do podsypywania*jeśli używamy
szpinaku mrożonego, należy go rozmrozić i odcisnąć na sitku z
wody**(patrz: pkt. 2)

1.
Ziemniaki i
szpinak przepuszczamy przez maszynkę do
mięsa -
szpinak najlepiej zmielić 2
razy.2. Uwaga: ja nigdy nie ważę
ziemniaków, stosuję proporcję 1:4, czyli zmielone
ziemniaki ze
szpinakiem wkładam do miski, ugniatam łyżką i wyrównuję wierzch, po czym dzielę je na 4 części, jedną część wyjmuję a w jej miejsce wsypuję
mąkę ziemniaczaną.2. W razie potrzeby należy również dodać
mąkę pszenną (jej ilość zależy od wilgotności
ziemniaków i
szpinaku, ja dodałam ok 1/2 szkl)3. Całość wymieszać, posolić do smaku, dodać
jajka.4. Brać po "garści" ciasta, kłaść na posypaną
mąką deseczkę lub stolnicę i rolować wałeczki (w ten sposób ciasto będzie się mniej kleić do rąk), kroić je na małe części, formować kuleczki i palcem wgniatać dziurki.

5. Gotowe kluseczki rzucać na wrzątek i gotować ok 1 min od wypłynięcia.Podawać na gorąco z dowolnym sosem lub gulaszem. U mnie: z Pieczenią "Chwała Południa",
sosem pieczarkowym i surówką z
kiszonej kapusty.