ßßß Cookit - przepis na Karkówka pieczona w plastrach czyli obiad po m(i)ęsku:)

Karkówka pieczona w plastrach czyli obiad po m(i)ęsku:)

nazwa

Wykonanie

Mąż mile mnie ostatnio zaskoczył więc postanowiłam mu się dziś odwdzięczyć typowo męskim obiadem. Padło na karkówkę i przyznam się, że robiłam ją po raz pierwszy w życiu. Wyszło przepysznie, mężowi bardzo smakowało. Mięsko wyszło smaczne, soczyste i mięciutkie. A pracy poza czasem marynowania i pieczenia jest dosłownie chwila:)
SKŁADNIKI (na 2-3 porcje)
0,5 - 0,6 kg karkówki w ok 1,5 cm plastrach (niezbyt tłustej)
przyprawa do karkówki lub zestaw ulubionych przypraw do mięs
olej do marynaty
1 cebulka
1 łyżka (kopiasta) majonezu
1 łyżka (kopiasta) ostrej musztardy
2-3 łyżki (kopiaste) keczupu
garść startego sera żółtego
1. Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć mięsko. Schować do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
2. Mięsko ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać pokrojoną w cienkie piórka cebulką.
3. Keczup, majonez i musztardę dokładnie wymieszać. Polać mięsko.
4. Piec pod przykryciem ok 1h10min - 1h20min (w zależności od grubości mięsa w 180*C). Po tym czasie naczynie odkryć, posypać serem, a gdy się rozpuści wyłączyć grzanie i poczekać kilka minut żeby mięsko się "uspokoiło".
Obiad po męsku to i porcja solidna:)
Jak pisałam ostatnio, fanpage bloga na facebooku już działa i pomimo iż spodziewałam się ledwie kilku polubień to jest ich już 93:) Dziękuję i zapraszam kolejne osoby do polubienia (można to zrobić tu na blogu w prawym górnym rogu strony), może tak przy niedzieli dobijemy do 100?
Pozdrawiam, Ania
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/02/karkowka-pieczona-w-plastrach-czyli.html