Wykonanie
Od jakiegoś czasu na blogach kulinarnych panuje
boom na pączki,
faworki i inne tłustoczwartkowe słodkości. I ja się skusiłam na zachwalane przez wiele osób pączki na
serku homogenizowanym.
Po przejrzeniu wielu przepisów stwierdziłam, że właściwie niewiele się one od siebie różnią. Skorzystałam z przepisu z bloga, który jeszcze mnie do tej
pory nie zawiódł czyli Moje Wypieki . Pączki rzeczywiście robi się szybko, łatwo i przyjemnie.Celowo nie wykładałam na
olej równiutkich porcji ciasta aby w efekcie otrzymać różne ciekawe kształty. Doszukałam się m.in. pieska, foki, bobasa,
świnki, ptaka a córcia m.in. dinozaura, jeża i... Furbiego:)
SKŁADNIKI:300g
serka homogenizowanego waniliowego (ja dałam naturalny+cukier puder)3
jajka1,5 szkl
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 łyżka
spirytusu1. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie widelcem lub mikserem.2.
Olej rozgrzać, nakładać ciasto łyżką (aby było łatwiej można ściągać ciasto drugą łyżką i co jakiś czas moczyć ją w
oleju) i smażyć na złoto.3. Odsączyć z tłuszczu, wystudzić, obsypać
cukrem pudrem.