ßßß
SKŁADNIKI: z podanych proporcji wyszły mi 3 duże blachy (piekarnikowe)175 g miękkiego masła200 g cukru2 jajka400 g lub więcej mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (nie miałam dałam trochę cukru wanilinowego i kilka kropel aromatu waniliowego)1. W dużej misce masło utrzeć mikserem z cukrem, dodać jajka i jeszcze chwilę miksować.2. Dodać suche składniki, ręką wyrobić ciasto.3. Podzielić ciasto na 2-3 części, rozpłaszczyć, owinąć folią i włożyć na 1 h do lodówki (lub na krócej do zamrażarki).4. Schłodzone ciasto wałkować na grubość ok 0,5 cm (podsypując bardzo małą ilością mąki, żeby ciasteczka nie były twarde). Wycinać foremkami dowolne kształty, układać ciastka na papierze do pieczenia i piec w 175°C ok 10 min (w zależności od wielkości i grubości ciasteczek).
Można ozdabiać lukrem, polewą itp ale nam najbardziej smakowały takie bez niczego.Przepis pochodzi ze strony Nigelli (na swoje potrzeby zmniejszyłam jedynie ilość soli - w oryginalnym przepisie jest 1 łyżeczka ale to zdecydowanie za dużo)