ßßß Cookit - przepis na PASSATA POMIDOROWA Z BAZYLIĄ- PYSZNA I ŁATWA

PASSATA POMIDOROWA Z BAZYLIĄ- PYSZNA I ŁATWA

nazwa

Wykonanie

Po ogromnym sukcesie ubiegłorocznej passaty, w tym roku przygotowałam jej zdecydowanie więcej. Łącznie coś ok. 40kg pysznych, mięsistych pomidorów, zamkniętych w mniejszych i większych słoikach znajdzie swe zastosowanie jako dodatek do zup, sosów itp. To taka zdrowsza alternatywa dla pomidorów puszkowych. Moje tegoroczne pomidory były tak słodkie (to chyba za sprawą bardzo słonecznego i ciepłego lata), że aż żal byłoby ich nie przetworzyć. W tym roku nie dodawałam ani odrobiny ksylitolu, tylko sól i do części dodałam listki bazylii, tak dla lepszego smaku i aromatu. Wyszły bardzo aromatyczne, słodziutkie, przepyszne... ;-) Słoiki były najróżniejszych wielkości, mniejsze, większe, średnie. W każdym razie po przerobieniu 5kg, pozostaje pewien niedosyt, dlatego miałam tych podejść kilka, na raz przetwarzałam ok.7,5-10kg.
Cudowny aromat i łatwość przygotowania sprawiają, że można tę passatę przygotowywać i zajadać bez końca... ;-)
Składniki:
- 5kg pomidorów (u mnie ogrodowe, mięsiste, coś a'la malinowe)
- 15 ząbków czosnku
- 2 płaskie łyżki soli himalajskiej
- listki oberwane z jednego krzaczka bazylii
W dużym garnku zagotować wodę, wkładać do niej partiami umyte wcześniej pomidory. Po minucie pomidory wyjmujemy do miski i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do garnka wkładamy następną partię pomidorów, po minucie znów wyjmujemy, w ten sam sposób postępujemy z pozostałymi.
Lekko przestudzone pomidory obieramy ze skóry, wycinamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w drugim dużym garze. Pokrojone pomidory zagotowujemy, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i gotujemy na niedużym palniku ok.15 minut tak, by się trochę rozgotowały. Pod koniec gotowania dodajemy oberwane, pokrojone na mniejsze kawałki listki bazylii. Mieszamy, zdejmujemy z palnika i nakładamy do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręcamy.
Wstawiamy do dużego garnka, wlewamy wodę do połowy wysokości słoików, przykrywamy i wstawiamy na palnik. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem ok.15 minut. Następnie słoiki wyjmujemy (można je odwrócić do góry dnem) i odstawiamy do wystudzenia.
Smacznego ;-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2015/09/passata-pomidorowa-z-bazylia-pyszna-i.html