ßßß Cookit - przepis na CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ

CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ

nazwa

Wykonanie

Chleb orkiszowo-żytni to taki tradycyjny, znany nam wszystkim chleb, w trochę zdrowszej, bo orkiszowej odsłonie. Pieczony jest on na zakwasie, z minimalnym dodatkiem drożdży (gdy zależy nam na czasie) lub bez ich dodatku (wówczas wyrasta trochę dłużej).
Moja Rodzinka uwielbia taki zwykły, tradycyjny chleb z makiem, a ponieważ od dłuższego czasu nie kupuję żadnego pieczywa to przepis na chleb, (który już jest na blogu) pszenno-żytni na zakwasie troszkę zmodyfikowałam, zmieniłam proporcje, dopasowując go do jednej dużej formy o wym.30x12cm (w takiej piekłam) lub dwóch mniejszych. Chlebek ma cudowną, bardzo chrupiącą skórkę (także na drugi dzień) i bardzo mięsiste, wilgotne wnętrze, jest pyszny... :-)
Piekłam go już wiele razy (jako urozmaicenie dla chlebów pełnoziarnistych jakie jadamy na codzień) i zawsze wychodzi równie smaczny.
Składniki na 1 formę:
- 430g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750)
- 350g mąki żytniej chlebowej, żurkowej (typ ok.720,750)
- 300g zakwasu żytniego
- 20g soli (u mnie himalajska)
- 2g suchych drożdży (nie trzeba)
- 500ml ciepłej (nie gorącej) wody
- mak do posypania (u mnie niebieski i biały)
- oliwa z oliwek lub olej do posmarowania chleba
Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłej wody, dokładnie wymieszać (gdy ich nie dodajemy tę czynność pomijamy).
W misie miksera umieszczamy mąki, sól, zakwas, dodajemy rozmieszane drożdże (gdy dodajemy) oraz resztę wody i mieszamy całość do połączenia składników.
Gotową masę wykładamy do przygotowanej wcześniej formy (ja używam silikonowych, wystarczy je tylko bardzo delikatnie przesmarować olejem). Formy metalowe musimy dokładnie posmarować tłuszczem i obsypać np.mąką lub otrębami.
Ciasto dokładnie ubijamy w formie łyżką maczaną w wodzie, wygładzamy i smarujemy oliwą lub olejem i posypujemy makiem. Ja posypuję niebieskim i na to jeszcze białym. Można również obsypać mąką.Chleb z makiem skrapiam także wodą (przy użyciu pędzla) wówczas mak lepiej się trzyma.
Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrastania. Trwa to ok.2-2,5h gdy dodamy drożdże lub ok.4-4,5h bez ich dodatku. Ciasto musi wypełnić formę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C (przed wstawienie nacinam chleb w kilku miejscach wówczas nie pęka bokiem), zmniejszamy temperaturę do 220*C i pieczemy na termoobiegu ok.30 minut. Natępnie zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy dalsze 30 minut. Ostatnie 5 minut można piec w temperaturze 180*C.
Z form silikonowych wyjmuję chleb od razu, używając metalowych- upieczony chleb odstawiamy na ok. 10 minut,po tym czasie dokładnie okrawamy boki i dopiero wówczas wyjmujemy.
Pozostawiamy na desce do wystudzenia.
Ja pozostawiam go tak do drugiego dnia i dopiero wówczas pakuję do papierowej torby i przechowuję w otwartym chlebaku.
Polecam również inne chleby na zakwasie: mój ulubiony gryczano-orkiszowy,
ziarno przy ziarnie i pszenno-żytni .
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2014/11/chleb-orkiszowo-zytni-na-zakwasie-z.html