Wykonanie

Ciąg dalszy tegorocznych
przetworów z
grzybów. Był już przepis na suszenie
grzybów, teraz przedstawiam Wam przepis na
grzybki marynowane, czyli
grzyby w zalewie octowej. Niestety mimo
owocnych zbiorów w tym roku,
borowików znaleźliśmy niewiele. Ale nic, malutkie czarne łebki w occie też są pyszne. By były jaśniejsze (straciły trochę swój ciemny kolor) obgotowuję je dwukrotnie, tzn. gotuję kilka minut w jednym garnku a następnie przekładam do drugiego i zalewam świeżą
wodą. Łączny czas gotowania to ok.15-20 minut.Zalewę przygotowuję od razu w dużym garnku z podwójnej porcji.Składniki:- świeże leśne
grzyby:
borowiki, podgrzybki (ilość dowolna)- zalewa octowa:- 5 szklanek
wody (1250ml)- 1 szklanka + 50ml
octu 10% (300ml)- 1 duża
cebula lub 2 mniejsze- kilka ziaren
ziela angielskiego (6-8 kulek)- 1-2
liście laurowe- 3 kopiaste łyżki
ksylitolu (lub
cukru)- 1 kopiasta łyżka
soliDo garnka wlać
wodę, zagotować, dodać
cebulę pokrojoną w krążki, dodać
ksylitol lub
cukier,
sól,
ziele angielskie i
liście laurowe, doprowadzić do wrzenia i gotować ok.3-5 minut aż
cebula zmięknie. Następnie dodać
ocet i zagotować. Garnek odstawić.

Oczyszczone i umyte, dość małe
grzyby (gdy są bardzo brudne do
wody dodajemy garść
soli) umieścić w garnku, zalać wrzątkiem i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok.5-7 minut, następnie wycedzić je, przełożyć z powrotem do garnka i zalać czystą wrzącą
wodą, doprowadzić znów do wrzenia. Dodać trochę
soli (odrobinę, żeby nie były zbyt słone w zalewie) i gotować ok.7-10 minut.
Borowiki obgotowuję tylko raz, wówczas gotuję je jednorazowo ok.15 minut.Obgotowane
grzyby wycedzić na sicie lub użyć łyżkę cedzakową i przełożyć je do garnka z zalewą
octową. Całość zagotować i odstawić na 5-10 minut.

Następnie nakładamy
grzyby wraz z zalewą do przygotowanych wcześniej słoiczków, nie za dużo tak, by mogły swobodnie pływać. Muszą być całe zalane zalewą. Dokładnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy.Mimo iż słoiczki powciągają same nakrętki ja zawsze przeprowadzam proces pasteryzacji, wówczas mam 100% pewności, że taki słoiczek jest dobrze zamknięty i nie popsuje się odstawiony na półkę.W tym celu słoiczki umieszczam w garnku, zalewam
wodą do ok.1/2 wysokości (słoi) i zagotowuję. Od momentu wrzenia gotuję ok.15-20 minut na średnim ogniu. Następnie słoje odstawiam na szafkę, po kilku minutach nakrętki jeszcze raz dokręcam i zostawiam do wystudzenia.Tak przygotowane
grzybki można już odłożyć na półkę.





Smacznego :-)