Wykonanie

Na bazie
biszkoptu bezglutenowego upiekłam dietetyczne ciasto
czekoladowe z dodatkiem
czerwonej porzeczki. Wyszło pyszniutkie, bardzo delikatne, lekko kwaskowe i... nie tuczące, to chyba najistotniejsze. Polecam wszystkim dbającym o linię, ale nie tylko. U nas smakowało wszystkim, bez wyjątku. Piekłam w tortownicy 24cm.Składniki:- 4
jajka (osobno
białka i
żółtka)- 3
żółtka- 1/2 szklanki
mąki ryżowej- 1/3 szklanki
kakao- 1/2 szklanki
ksylitolu (lub
cukru)- 120g
czerwonej porzeczki (waga już bez ogonków)- mielony
ksylitolt do oprószenia ciastaW misie miksera ubić na sztywno
białka jaj. Dodawać po 1 łyżce
ksylitol i cały czas miksować. Masa musi być bardzo sztywna. Następnie dodajemy po 1
żółtku (łącznie 7 sztuk) i po każdym dokładnie miksujemy. Do dobrze zmiksowanej masy dodajemy partiami
mąkę ryżową wymieszaną z
kakao. Miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera lub ręcznie. Dokładnie zamieszane ciasto wylewamy na tortownicę, której dno wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia i wygładzamy.

Na wierzchu układamy umyte, odsączone
porzeczki.Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.35 minut (do suchego patyczka) na programie do pieczenia
biszkoptów lub góra-dół, bez termoobiegu.

Po wyjęciu z piekarnika studzimy, następnie delikatnie wyjmujemy z formy.Przed podaniem oprószyć mielonym
ksylitolem lub pudrem.





Smacznego ;-)