Wykonanie

Już kiedyś wspominałam,że uwielbiam piec
bułki i to nawet bardziej niż je zjadać. Bo choć niekiedy jedną zjem, to prawdę powiedziawszy nic sobie z nich nie robię. Za to moja Rodzinka wprost uwielbia ! Ponieważ już od dawna nie kupuję sklepowego
pieczywa, dla urozmaicenia domowego menu, co jakiś czas kombinuję i piekę nowe
bułki. Dzisiejsze są wyjątkowo bez dodatku ziaren (które uwielbiamy), bardzo podobne do sklepowych ale tylko z wyglądu. W smaku ich na szczęście nie przypominają. Rodzinka orzekła iż są to najlepsze
bułki jakie dotychczas upiekłam, a trochę już ich było... Pyszne, puszyste, a zarazem bardzo konkretne, z dodatkiem
mleka owsianego (które ostatnio dodaję gdzie tylko się da) i
oliwy z oliwek - mają cudny aromat i rewelacyjny smak. Bajeczne ! Polecam na smakowite, zdrowe śniadanko :-)Składniki:- 550g
mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 100g
mąki żytniej białej, żurkowej (typ720)- 200ml ciepłego
mleka owsianego (lub dowolnego innego)- 200ml ciepłej
wody- 30g świeżych
drożdży- 10g
soli (u mnie himalajska)- 3 łyżki
oliwy z oliwek+ trochę
oliwy do formowania
bułekDo kubeczka rozkruszyć
drożdże, dodać 1 łyżkę
mąki i trochę
wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok.10-15 minut.W misie miksera umieścić resztę
mąki, dodać wyrośnięty zaczyn oraz resztę składników.Dokładnie wyrobić całość do połączenia składników. Ciasto powinno być bardzo elastyczne ale nie klejące. Z ciasta uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok.45 minut.Po tym czasie ciasto zbić. Lekko zagnieść i dłońmi maczanymi w
oliwie uformować 12 bułeczek (ugniatając je dłonią pod spód, by nie było widać łączenia). Uformowane
bułki odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.15-20 minut w celu napuszenia. Przed pieczeniem ja swoje nacięłam pośrodku tępą stroną nożyka.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C ok.20 minut, na programie góra-dół (bez termoobiegu).Po upieczeniu przełożyć na kratkę i pozostawić do wystygnięcia.







Smacznego ;-)