Wykonanie
Uwielbiana przez moją Rodzinkę surówka z
młodej kapusty z dużą ilością świeżego
koperku. Idealna jako dodatek do wiosennego obiadu. Ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju surówki z
kapusty ale ta jest zdecydowanie moja faworytką. Nie potrzebuję do niej nawet
oliwy, dodaję ją przed samym spożyciem, by
kapusta zbyt mocno się nie zmorzyła. Bardzo łatwa i bardzo smaczna... ;-)Składniki:- 1 główka
młodej kapusty (moja miała 1kg po oberwaniu wierzchnich liści)- 1/2-1 pęczek
koperku (zależy od wielkości)-
por (mały kawałek białej części)- 2-3 łyżeczki
ksylitolu (lub
cukru)- 2 szczypty kwasku
cytrynowego lub
sok z cytryny-
sól do smaku (ok.1/2-3/4 łyżeczki)- świeżo mielony
pieprz (nie trzeba)-
olej rzepakowy lub inny (ok.1-2 łyżki)
Kapustę zszatkować lub drobno pokroić.
Dodać do niej kwasek,
sól ,
ksylitol, pokrojony
koperek i
por oraz
pieprz (gdy dajemy), dokładnie zamieszać i odstawić. Krótko przed podaniem polewamy
oliwą i dokładnie mieszamy.
Smacznego ;-)