ßßß Cookit - przepis na BUŁKI KAJZERKI ORKISZOWE XXL

BUŁKI KAJZERKI ORKISZOWE XXL

nazwa

Wykonanie

Kolejne pyszne, puszyste, nie "dmuchane" bułeczki. Te mają jeszcze jedną zaletę- świetnie sprawdzają się jako bułki hamburgerowe. Osobiście niekoniecznie lubię dodawać do bułek jajka ale te są naprawdę wyjątkowe. Bułki bardzo godne polecenia. Ich wykonanie jest błyskawiczne a efekt imponujący. :-) Niekiedy robię je obsypane ziarnami od góry i od dołu;
a wówczas gdy mają być do hamburgerów posypuję je tylko delikatnie od góry dwoma rodzajami sezamu lub makiem. Z przepisu wychodzi 10-12 solidnych bułek. Znalezione tutaj, z moimi modyfikacjami.
Składniki:
- 760g mąki orkiszowej - u mnie typ 750 (mąki pszennej- 4,5 szklanki)
- 350ml ciepłej wody (nie gorącej); (przy mące pszennej 1 i 1/3 szklanki)
- 50g miękkiego masła
- 30g świeżych drożdży
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli (10g)
- 1 jajko
+ 1 jajko do smarowania oraz ulubione ziarna
Drożdże rozkruszyć do kubeczka , zalać 50ml wody , dokładnie zamieszać i odstawić na kilka minut.
W tym czasie uszykować sobie pozostałe produkty i umieścić je w misie miksera.
Masło można dodać rozpuszczone ale można również w całości- musi być wówczas b.miękkie.
Do misy dodać rozpuszczone drożdże i dokładnie wymieszać, do połączenia składników. Ciasto jest bardzo elastyczne.
Z ciasta uformować kulę (rękoma zwilżonymi w oliwie) i umieścić w misce wysmarowanej oliwą na ok.20 minut, aż podwoi objętość.
Następnie ciasto dzielimy na 10-12 części i formujemy małe kulki (rękoma zwilżonymi w oliwie zagniatamy pod spód), które umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę nacinamy tępą stroną noża i smarujemy roztrzepanym jajkiem lub samym białkiem oraz posypujemy ulubionymi ziarnami. Ja smaruję je jeszcze delikatnie wodą, by ziarna mocniej się trzymały. Odstawiamy na ok.20 minut aż podrosną .
Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika i pieczemy ok.20 minut na programie góra-dół. Jeżeli chcemy by bułki były bardziej rumiane można je dopiec jeszcze 2-3 minuty na termoobiegu, w tej samej temperaturze.
Smacznego ;-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2014/02/buki-kajzerki-orkiszowe-xxl.html