Wykonanie

Tort, który pojawia się u nas już od bardzo dawna. Praktycznie nie ma imprezy bez
torta bezowego. Kiedyś kupowaliśmy taki oryginalny od Sowy, był pyszny ale baaardzo słodki. Od kilku lat przygotowuję taki torcik sama. Jest jeszcze smaczniejszy i przede wszystkim mniej słodki.Co prawda ostatnimi czasy uderzyliśmy w jego delikatniejszą wersję -
bezę Pavlowej (ze
śmietaną i
owocami- również na blogu ), jednak powoli powracamy do tej wersji - jesienno-zimowej.
Słodycz bezy i karmelu połączona z
orzechami włoskimi i
śmietanką z
mascarpone... Chrupiący z wierzchu i delikatnie ciągnący wewnątrz, mmmm.... to trzeba spróbować. Ostatnio przygotowywałam ten tort bez
mascarpone i
daktyli tylko ze
śmietaną ,
orzechami i karmelem i był równie smaczny, a kalorii troszkę mniej... Tutaj podaję jednak przepis tradycyjny (z małymi modyfikacjami), pochodzący od mojej ulubionej blogerki-
Margarytki( o czym dowiedziałam się całkiem niedawno, wcześniej myślałam iż autorem tego cuda jest ktoś inny ). Zwykły
cukier można w całości zastąpić
cukrem trzcinowym, choć za zdrowe to i tak niestety nie będzie. Ale niekiedy można zaszaleć. Tym bardziej, że torcik jest tego wart.Blaty
bezowe najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej.Składniki na 2 blaty
bezowe :- 8 dużych
białek- 350g zwykłego
cukru (lub nierafinowanego trzcinowego)- 2 łyżki - 50g
cukru demerara ( trzcinowego)- 1 łyżeczka
białego octu winnego- szczypta
soli- 8
suszonych daktyli ( można pominąć)
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Dodać łyżeczkę
octu, a następnie cały czas ubijając dodawać po 1 łyżce
cukier. Miksować do czasu aż piana zacznie błyszczeć. Masa musi być bardzo sztywna. Następnie dodać pokrojone
daktyle, wymieszać i wyłożyć na 2 papiery na blaszkach ( koła można odrysować od dna tortownicy), lekko wyrównać , ja lubię jak są takie nieregularne.Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec na dwóch poziomach z termoobiegiem . Po ok.7-8 minutach zmniejszyć temp. do 140*C i piec jeszcze ok.110-115 minut. Po ok.1h można blaszki zamienić poziomami, by ta dolna się nie przypaliła. Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia.

Krem do
tortu:- 250g
mascarpone- 300ml kremówki- 150g masy karmelowej "
krówki"- 100g
orzechów włoskich- 10
daktyli , pokrojonych na kawałkiWymieszać masę karmelową z
serkiem mascarpone. W drugim naczyniu ubić kremówkę. Następnie połączyć obydwie masy, na końcu dodając pokruszone na mniejsze kawałki
orzechy i pokrojone
daktyle. Całą masę wyłożyć na dolny krążek i przykryć drugim . Posypać
cukrem pudrem i oprószyć lekko
kakao. Podawać schłodzony. Można go przygotować dzień wcześniej.



Smacznego ! :-)