Wykonanie

Przepisów na placek
drożdżowy mam w swoim kajeciku kilka. Dziś wersja tego najlepszego, bardzo
maślanego jak
mawia moja druga połowa i bardzo puszystego. Piecze się go bardzo krótko, dlatego nie jest suchy, do tego duża ilość
śliwek lub innych
owoców również nadaje mu wilgotności. Dla wielbicieli przypieczonych ciast polecam dłuższy czas pieczenia. My uwielbiamy bledsze ciasta (ale bez zakalca), podany czas jest idealny do wypieczenia tego placka. Ja piekę to ciasto na dużej blaszce - takiej z piekarnika, dzięki temu nie jest zbyt wysokie, za to jest większa ilość
owoców i tak uwielbianej przez nas kruszonki.SKŁADNIKI NA CIASTO:-5
żółtek ( z dużych jaj)-1 szkl
mleka-50g
drożdży-0,5 kg
mąki pszennej tortowej-3/4 szkl
ksylitolu (lub
cukru)-125g
masła-1/2 łyżki
cukru trzcinowego (gdy używamy
ksylitolu)-szczypta
soliSKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:-125g
masła-2 szkl
mąki tortowej (niepełne)-0,5 szkl
ksylitolu (ew.
cukru)+ dodatkowo:-
śliwki lub inne
owoce-
płatki migdałów- gruby
cukier trzcinowy do posypania
Drożdże rozkruszyć w kubeczku, dodać do nich
cukier trzcinowy, 1/2 szkl ciepłego ( nie gorącego)
mleka i kilka łyżek
mąki. Dobrze wymieszać i odstawić otrzymany zaczyn aż "ruszy". W tym czasie stopić w kubeczku
masło i odstawić.
Żółtka utrzeć z
ksylitolem i szczyptą
soli na gładką masę. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn, resztę
mleka, stopione- lekko przestudzone
masło oraz
mąkę. Dobrze wyrobić ( w moim przypadku trwa to chwilę...)Bardzo ważne : Odstawić na kilka minut pod przykryciem w ciepłe miejsce aż ciasto lekko ruszy. Wówczas wyłożyć je na wysmarowaną
masłem blaszkę, lekko wyrównać i ułożyć na nim wydrylowane, przekrojone na pół
śliwki ( skórą do dołu).Z zimnego
masła ,
ksylitolu i
mąki zagnieść kruszonkę i wyłożyć ją na ułożone
śliwki. Ciasto obficie posypać kruszonką i odstawić na kilka minut. Wstawić do zimnego piekarnika. Można jeszcze posypać
płatkami migdałów i
cukrem trzcinowym (fajnie chrupie).Piec ok.30 minut w temp.180*C góra-dół (nie termoobieg - wówczas krócej). W przypadku gdy piekarnik bardzo długo nam się nagrzewa można czas lekko wydłużyć. Można posypać mielonym
ksylitolem.





Smacznego!:)