Wykonanie
Kolejne
ciasteczka. Tym razem owsiane i baaardzo chrupiące:)Ocenę smaku
ciasteczek pozostawiam Wam - dosyć specyficzne, różniące się od innych. Znajdą się tutaj ich smakosze?Znalezione tutaj . Troszkę zmieniłam, dodatkowo dodałam też
kokos.Są to chyba najszybsze
ciasteczka jakie kiedykolwiek robiłam(pod względem wyrabiania ciasta).Składniki:-2 szklanki
płatków owsianych błyskawicznych-0,5 szklanki
płatków owsianych górskich-3/4 szklanki
mąki orkiszowej białej-1/4 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej-2 mniejsze
jajka-ok. 4/5 szklanki
ksylitolu-200g miękkiego
masła-1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii-3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia-1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej-szczypta
soli-łyżka
kokosu(nie trzeba)
Masło utrzeć(zmiksować) na puch, pod koniec wsypując
ksylitol i dalej mieszać. Dodać
jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości
orzecha włoskiego(lub większe-wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce w sporych odstępach. Piec w temp. 180 stopni C przez ok.15-17 minut do lekkiego zbrązowienia. Trochę poczekać przed zdjęciem z blachy,
potem studzić na kratce.Uwaga !
Ciastka bardzo mocno rosną i się przy tym rozlewają. Ja układałam po 9 na jednej blaszce.
Smacznego!:)