Wykonanie
Już jakiś czas temu chodziły za mną
ciasteczka, przypominające smak mojego dzieciństwa. A
mowa tu o kokosankach! Wyszły idealne, takie jakie chciałam. Nie za słodkie, bardzo
kokosowe, bo robiłam je na
oleju kokosowym, no a na dodatek mało kaloryczne, bo na
ksylitolu. Podaję wam przepis na jedną porcję, jednak ja upiekłam z dwóch. Przepis jest zarówno bardzo łatwy jak i szybki. Znalazłam go tutaj .Składniki:-2
białka-4 łyżki
mleka-0,5 szklanki
ksylitolu (może być
cukier)-30g
oleju kokosowego i 50g
masła (może być 100g
masła)-250g
wiórków kokosowychOlej rozpuścić w garnku z
masłem. W drugim garnku
ksylitol z
mlekiem. Wymieszać razem i dodać
wiórki kokosowe, pomieszać i chwilę pogotować.
Białka ubić na sztywno i dodać do reszty składników. Gotowe ciasto najlepiej formować w kulki i wykładać na blachę wyłożoną papierem. Piec w temp. około 180 stopni C przez 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia.
Smacznego!:)