Wykonanie
Skrapiamy
oliwą z oliwek.
Posypujemy grubą morską
sola i
czerwona papryka.
Układamy kawałki
ośmiornicy na ziemniaczkach.
Układamy ziemniaczki, oryginalnie powinno się to odbywać na drewnianych deseczkach, ja nie miałem wiec jest na talerzu. Nie żeby smakowało gorzej ;)
Gotujemy ziemniaczki w plastrach.
Wykorzystałem czas kiedy gotowały się
ziemniaki i podgrzałem
ośmiornice.
Do krojenia zarówno macek jak i reszty
ośmiornicy wykorzystujemy kuchenne nożyczki.
Kroimy ośmiorniczkę.
Gotujemy ośmiorniczkę jakieś 50 min.
Do gotowania
ośmiornicy użyłem
piwa, dodałem do niego jeden
listek laurowy.Ażeby
ośmiornica była miękka i delikatna należny ja ¨wystraszyć¨robi się to w następujący sposób:Doprowadzamy do wrzenia, w tym wypadku
piwo i zanurzamy
ośmiornice trzy
razy pod rząd. Po czym zostawiamy ja już w naczyniu w którym będziemy ja gotować.