Wykonanie

Skrapiamy
oliwą z oliwek.

Posypujemy grubą morską
sola i
czerwona papryka.

Układamy kawałki
ośmiornicy na ziemniaczkach.

Układamy ziemniaczki, oryginalnie powinno się to odbywać na drewnianych deseczkach, ja nie miałem wiec jest na talerzu. Nie żeby smakowało gorzej ;)

Gotujemy ziemniaczki w plastrach.

Wykorzystałem czas kiedy gotowały się
ziemniaki i podgrzałem
ośmiornice.

Do krojenia zarówno macek jak i reszty
ośmiornicy wykorzystujemy kuchenne nożyczki.

Kroimy ośmiorniczkę.

Gotujemy ośmiorniczkę jakieś 50 min.

Do gotowania
ośmiornicy użyłem
piwa, dodałem do niego jeden
listek laurowy.Ażeby
ośmiornica była miękka i delikatna należny ja ¨wystraszyć¨robi się to w następujący sposób:Doprowadzamy do wrzenia, w tym wypadku
piwo i zanurzamy
ośmiornice trzy
razy pod rząd. Po czym zostawiamy ja już w naczyniu w którym będziemy ja gotować.