Wykonanie
Idą święta a co za tym idzie pewnie myśl o zrobieniu na nie jakiegoś
mięska przeszła niejednej osobie przez główkę. Może więc skusicie się na ten przepis . Wykorzystałam w nim moje ulubione świąteczne zapachy -
cytrusy z
goździkami,
orzechy a do tego czerwone
wytrawne wino. Wyobraźcie to sobie: siedzicie przy kominku, jest ciepło, blask ognia oświetla pomieszczenie, w stroiku pachną aromatyczne
cytrusy i
przyprawy korzenne, w łapce lampka
wina a za oknem świat otulony białą kołderką....a na talerzu szyneczka :D Zapraszam :)- 1,2 kg
szynki wieprzowej-
goździki- 1 duża
pomarańcz- 1 duża
cytryna- 50-100 ml
wina czerwonego wytrawnego- 2 łyżki
oleju orzechowegoSzynkę dokładnie myjemy, osuszamy i na całej powierzchni wciskamy w
mięso goździki. Dalej dokładnie nacieramy
olejem orzechowym. Następnie kroimy w średnie plastry
cytrynę i
pomarańczę i obkładamy nimi
mięso w naczyniu - z każdej strony. Polewamy
czerwonym winem po całej objętości
mięsa. Naczynie przykrywamy albo ceramicznym innym naczyniem ( np talerzem) albo przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do zimnego pomieszczenia na co najmniej dobę - im dłużej tym lepiej. Ja marynowałam 36 godzin. W ciagu marynowania co 12 godzin warto przewracać
mięso na drugą stronę, żeby się dobrze zamarynowało.Po zakończeniu marynowania
szynkę owijamy sznurkiem i nadajemy jej kształt a następnie dokładnie obsmażamy na gorącym tłuszczu z każdej strony , przekładamy do naczynia żaroodpornego ( ja przełożyłam też
cytrusy z marynaty dla lepszego efektu ale już nie jest to konieczne) przykrywamy naczynie folią aluminiową lub przykryciem firmowym naczynia i pieczemy w 180C przez 1 i 15 min po czym zdejmujemy przykrycie i dopiekamy.


