Wykonanie
Jak wiecie lubię eksperymenty. Gdzieś przeczytałam kiedyś, że do
truskawek , jako niezwykłe połączenie pasuje
kawa-- postanowiłam spróbować i do tego dodałam mój ulubiony
cynamon.
Powiem , że wyszło zaskakująco smaczne i żałuję, że zrobiłam tylko kilka słoiczków . Polecam każdemu :)- 2 kg
truskawek- 3 łyżki
kawy rozpuszczalnej- 3 łyżki
cynamonu-
cukier do smaku- ew, żelfixy
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy w kawałeczki. Zasypujemy
cukrem i zaczynamy gotowanie. Gotujemy na wolnym ogniu aż puszczą sok i trochę się ten sok zredukuje- co jakiś czas mieszając. Kiedy sok będzie gęstniał dodajemy
cynamon i
kawę. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. W tym momencie możemy dodać żelfixu albo doprowadzamy do całkowitego zgęstnienia. Kiedy
dżem będzie gotowy - wlewamy do wyparzonych wcześniej słoiczków a następnie po ostygnięciu pasteryzujemy ok.20 min od zagotowania.

