Wykonanie
Dziś Tłusty Czwartek a więc i u mnie nie mogło zabraknąć pączków . Przepis bardzo stary , ze starego zeszytu mojej mamy. Smażone oczywiście na
smalcu ale że u mnie nikt lukru nie lubi więc zamiast lukru
cukier puder :) Zapraszam do częstowania się:)Pączki- 50 g
drożdży- 5
żółtek-150g rozpuszczonego
masła- 100g
cukru- 1,5 szklanki ciepłego
mleka- 600g
mąki pszennej typ.650-
konfitura - u mnie
jabłkowo-rabarbarowa
Drożdże rozkruszamy do miski., zasypujemy połową
cukru i łyżką
mąki. Dodajemy ciepłe
mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia., Kiedy zaczyn podwoi objętość dodajemy rozpuszczone
masło,
żółtka , resztę
cukru i
mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy i za wykrawamy duże koła. Na środku układamy
konfiturę i zawijamy w bułeczki. Smażymy na bardzo rozgrzanym
smalcu z każdej strony na złoty kolor a po usmażeniu posypujemy
cukrem pudrem lub polewamy lukrem - jak kto woli :)

