Wykonanie
Focaccia to płaskie ciasto posypywane
solą. Pochodzi z Włoch a dokładnie z Ligurii. Jest pyszne, kruche i bardzo szybko znika. Stanowi idealny dodatek do zup-kremów , czy
mięs:)Ciasto:- pół kilo
mąki pszennej typ.650- ok 10gr
drożdży- 50 ml
oliwy z oliwek- solidna łyżka
soli- łyżeczka
cukru-250g ciepłej
wodyNadzienie:- 4 duże
cebule- 1łyżka
brązowego cukru- 2 gałązk1 świeżego
rozmarynu lub łyżka suszonego-
sólNa początek ciasto .
Drożdże rozpuszczamy w połowie ciepłej
wody, dodać
cukier dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Sól rozpuszczamy w 50 ml ciepłej
wody ( z tej , którą mamy juz przygotowaną) .
Mąkę mieszamy z pozostałą
wodą i chwilę wyrabiamy po czym dodajemy zaczyn
drożdżowy i znów wyrabiamy- na koniec dodajemy
wodę z
solą i znów wyrabiamy przez 3-5 min . Na koniec dodajemy
oliwę i znów wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok.30 min do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części, każdą rozwałkowujemy na szerokość blachy do pieczenia . Blachę smarujemy
oliwą , kładziemy na to ciasto i nakłuwamy widelcem. Posypujemy
solą i
rozmarynem.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na gorącej patelni z
cukrem. Dzielimy na 3 części i układamy na ciasto.Każdy placek pieczemy w temp.200C ( piekarnik góra- dół) na około 15 min.
