Wykonanie
Osoby na diecie mają zazwyczaj utrudnione życie jak ktoś obok nich zajada się pysznymi, chrupiącymi frytkami. Przynajmniej ja tak mam - dlatego postanowiłam sobie przyrządzić także frytki ale moje były z
selera.
Seler jest warzywem bardzo niedocenianym . Jako dodatek do zup, w formie sałatki z
rodzynkami i jabłuszkiem - super ale co poza tym? Stąd moja propozycja - pyszne frytki
selerowe. Są zdrowe, niskokaloryczne bo z piekarnika a smakują prawie jak te z
ziemniaków ;)- 1 duży
seler w korzeniu ( u mnie 0,5kg)- 1 łyżka
oliwy z oliwek-
sól,
pieprz,
zioła prowansalskieSeler obieramy i kroimy w paseczki. Dobrze by było, żeby były równe ale jak wyjdzie - tak wyjdzie. Posypujemy je
solą i
pieprzem oraz
ziołami, skrapiamy
oliwą i wstawiamy do piekarnika na 180C ( piekarnik góra- dół) na 15 min a
potem zwiększamy do 200C na ok 5 min.