Wykonanie
Taka dziś pogoda troszkę do niczego - chciałoby się pewnie dlatego czegoś super słodkiego dla pocieszenia :) Zapraszam więc na pyszną tartę
wiśniowo-
czereśniową ...sama się rozpływa w ustach :)- 300 g
mąki- 2
jajka- 100 g
cukru pudru- 250 g
margaryny- pół kilo
owoców ( mieszane
wiśnie i
czereśnie)- pół szklanki zimnej
wody- 1
budyń waniliowy- pół szklanki
cukruZ
mąki,
cukru pudru,
jajek i
margaryny zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je na pół godzinki do lodówki, po czym 2/3 ciasta rozkładamy na formie do tarty a pozostałą część rozwałkowujemy i tniemy w paseczki. 1/4 szklanki
wody zagotowujemy z
cukrem, dodajemy do niego umyte i wydrylowane
owoce. Znów zagotowujemy. W pozostałej ilości
wody rozprowadzamy
budyń, który po zagotowaniu się
wody dodajemy do
owoców. Mieszamy do zgęstnienia i wylewamy na ciasto. Układamy na wierzchu paseczki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( z termoobiegiem ) i pieczemy ok. 20 min. Ciasto ma być brązowe.