ßßß Cookit - przepis na Oszukana mini-szarlotka

Oszukana mini-szarlotka

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam książki kucharskie. Nie wystarcza mi internet- ja lubię poczuć książkę w dłoni, wdychać nosem zapach jej kart, sycić wzrok pięknymi ilustracjami. Zbieram zwłaszcza te stare książki, dawne sprzed takie sprzed co najmniej 30 lat. Są one skarbnicą wiedzy i pomysłów:) Dziś przepis właśnie z takiej książki, pt. Ciasta, ciastka , ciasteczka Jana Czernikowskiego.
Oszukana mini-szarlotka ( przepis na 6 osób)
- 12 kromek chleba tostowego- najlepiej starego
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mleka
- 2 średnie jabłka
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 1/3 szklanki cukru. Miksujemy. Następnie dodajemy mleko. Wszystko musi być dobrze zmiksowane. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do nich cynamon i 1/3 szklanki cukru.Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno , w trakcie ubijania dodajemy 1/3 szklanki cukru. Bierzemy kromkę chleba ( jeśli nie macie starego, czerstwego to można spokojnie opiec w tosterze) maczamy ją w mleku z żółtkiem, kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na nią nakładamy łyżkę jabłek, przykrywamy ją drugą kromką maczaną znów w mleku z żółtkiem. Bierzemy następną i analogicznie do pierwszej układamy i tak ze wszystkimi. Na koniec smarujemy je ubitą pianą z białek- jak mały torcik z każdej strony i wkładamy do piekarnika , nagrzanego do 180C na mniej więcej 15 min. Ja mam piekarnik z termoobiegiem więc bez termoobiegu będzie trochę dłużej- musicie zauważyć moment kiedy piana z białek będzie brązowa i zacznie pękać. Dowolnie dekorujemy.
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2013/03/oszukana-mini-szarlotka.html