Wykonanie
Postanowiłam konkurować ze Starym Wielbłądem i przyrządzić coś wreszcie w moim nowym szynkowarze. Na pierwszy ogień poszedł
boczek, za którym tak tęskniliśmy w Arabii Saudyjskiej.Była to moja pierwsza próba z nowym
szynkowarem firmy Tradismak, więc nie eksperymentowałam za dużo.Jedyny dylemat, który miałam, to jakiej
przyprawy użyć, ponieważ wraz z urządzeniem otrzymaliśmy cały zestaw mieszanek
przyprawowych.Zdecydował a m się na
przyprawę Szeherezada S, która przypominała mi nasze życie na Bliskim Wschodzie.Składniki800 g
boczku ze skórą, ale bez kości (my preferujemy dość tłusty)16 gramów
przyprawy mieszanki Peklosmaczek K16 gramów mieszanki Szeherezada S2-3 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę1 łyżka stołowa
majeranku2 łyżki stołowe
żelatynypieprz czarny i ewentualnie wędzona
papryka do smakuSprzęt
szynkowar " Singiel "garnek, w którym zmieści się Wasz
szynkowartermometr do
mięsaworeczki do
szynkowaru lub folia aluminiowaPrzygotowanie
Boczek umyć w zimnej wodzie, osuszyć, przekroić na dwa lub trzy płaty wielkością dopasowane do rozmiaru
szynkowaru.Każdy z płatów ponacinać w kratkę (z wyjątkiem części ze skórą), lekko rozbić tłuczkiem do
mięsa, natrzeć dokładnie Peklosmaczkim i wstawić do lodówki na 24 godziny. Temeperatura w lodóce powinna wahać się w przedziale 4 do 6 stopni.Następnego dnia każdy z zapeklowanych płatów
boczku natrzeć dokładnie
przyprawami i
czosnkiem, posypać
żelatyną, ewentualnie obsypać
pieprzem i wędzoną
papryką.Tak przygotowany
boczek ułożyć ściśle warstwami w woreczku do
szynkowaru lub w szynkowarze wyłożonym folią aluminiową, zwracając uwagę, aby nie było pozostawiać pustych miejsc. Płaty
boczku powinny ściśle do siebie przylegać. Zamknąć
szynkowar zakładając sprężynę dociskową i odstawić do lodówki na kolejne 48 godzin.Na 2-3 godziny przed parzeniem wyjąć
szynkowar z lodówki.Podgrzać
wodę w garnku
wodę do temperatury 40 stopni, wstawić
szynkowar.
Woda powinna sięgać około 0.5 cm poniżej rantu
szynkowaru. Podgrzewać
wodę do zyskania temperatury około 80 stopni i parzyć do czasu aż temperatura wewnątrz
mięsa osiągnie 75 stopni.Po wyjęciu
szynkowaru schłodzić go pod zimną
wodą, odczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na 12 godzin. Dopiero po tym czasie otwieramy
szynkowar.Smacznego :)Ola vel Wielbłądzica Domowa