Wykonanie
Jeden z moich lokalnych przysmaków to chlebek
daktylowy z
orzechami włoskimi.Mam nadzieję, że ten przepis także i Wam przypadnie do gustu :)Składniki - proporcje na jedną podłużną formę do pieczenia o wymiarach 27 cm x 11 , 5 cm2 szklanki
mąki pszennej1 i 1/ 2 szklanki wypestkowanych i grubo posiekanych
daktyli1 niepełna szklanka wrzącej
wody (około 220 - 230 ml)2/3 szklanki
maślanki1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskich1/3 szklanki
białego cukru1/3 szklanki
brązowego cukru4 łyżki niesolonego
masła, pokrojonego na małe kawałki kawałki1 duże
jajko dokładnie roztrzepane1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 niepełna łyżeczka
olejku waniliowego1/4 łyżeczki
soli i mała szczypta
soli1/4 łyżeczki mielonego
cynamonuPrzygotowanie
Masło,
sodę, szczyptę
soli i
daktyle zalać jedną szklanką wrzącej
wody i od czasu do czasu mieszając odstawić na pół godziny (aż do uzyskania temperatury pokojowej).W dużym naczyniu zmiksować ze sobą
maślankę, roztrzepane
jajko, oba rodzaje
cukru,
cynamon i
olejek waniliowy, a następnie dodać
daktyle wraz z
wodą w której się moczyły i ponownie wymieszać (po dodaniu
daktyli nie miksować)W osobnej misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
orzechy włoskie.Połączyć dokładnie zawartość obu naczyń i dokładnie wymieszać drewnianą łyżkę, aby składniki się połączyły.Formę do pieczenia (może być taka jak do keksu) natłuścić i oprószyć
mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.Przełożyć ciasto do formy do pieczenia i wygładzić wierzch.Piec na środkowej półce w nagrzanym do temperatury 180 ° C piekarniku przez około 50-60 minut, pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy nie jest surowy w środku.