Wykonanie
Choć świeży
bób pozostał już w tym roku tylko miłym wspomnieniem, warto wyjąć zamrożone zapasy by nacieszyć się smakiem tej sałatki. :-) Jest genialna w swojej prostocie, treściwa i sycąca, docenią ją przede wszystkim sympatycy
bobu. Nie należy jej już solić, bo na pewno będzie zbyt słona biorąc pod uwagę osolony
bób,
ser i
szynkę. Jestem pewna, że to od niej rozpocznę sezon na
bób w przyszłym roku. :-)

500g
bobu250g
żółtego sera w kostce250g
szynki konserwowej w kostce2-3 łyżki
majonezu3 łyżki posiekanego
szczypiorkupieprz1.
Bób gotujemy w osolonej wodzie, studzimy (wtedy lepiej się obiera) i ściągamy łupinki.2.
Żółty ser i
szynkę konserwową kroimy w kostkę.3.
Bób,
szynkę i
ser przekładamy do miski, dodajemy
majonez,
szczypior,
pieprz i mieszamy.

