ßßß Cookit - przepis na Zasmażana botwinka do obiadu

Zasmażana botwinka do obiadu

nazwa

Wykonanie

Nudna jestem z tą botwinką, ale jak jest sezon, trzeba korzystać. :-) Buraki później nie smakują już tak dobrze. Jako dodatek do obiadu proponuję zasmażaną botwinkę, ja podaję ją zamiast surówki. Robi się ją szybko, nie potrzebuje żadnych przypraw oprócz soli i dużej ilości pieprzu. Smacznego! :-)
1 pęczek botwinki ze sporej wielkości buraczkami
1 cebula
olej
sól, pieprz
1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę.
2. Buraczki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Liście i łodygi siekamy. Dodajemy do cebuli, podsmażamy. Zalewamy szklanką wody, dusimy do całkowitego odparowania płynów, po tym czasie botwinka będzie już miękka.
3. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i obficie pieprzem.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/07/zasmazana-botwinka-do-obiadu.html