Wykonanie
Nudna jestem z tą
botwinką, ale jak jest sezon, trzeba korzystać. :-)
Buraki później nie smakują już tak dobrze. Jako dodatek do obiadu proponuję zasmażaną
botwinkę, ja podaję ją zamiast surówki. Robi się ją szybko, nie potrzebuje żadnych przypraw oprócz
soli i dużej ilości
pieprzu. Smacznego! :-)

1 pęczek
botwinki ze sporej wielkości
buraczkami1
cebulaolejsól,
pieprz1. Na rozgrzanym
oleju podsmażamy posiekaną
cebulę.2.
Buraczki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Liście i łodygi siekamy. Dodajemy do
cebuli, podsmażamy. Zalewamy szklanką
wody, dusimy do całkowitego odparowania płynów, po tym czasie
botwinka będzie już miękka.3. Pod koniec duszenia doprawiamy
solą i obficie
pieprzem.

