Wykonanie
Bardzo lubię smak
przyprawy kebab-gyros. Bardzo chętnie i dość często używam jej w kuchni. :-) Najlepiej smakuje z
pieczonym mięsem. Tym razem towarzyszyła pysznym, soczystym kawałkom
schabu. Dodając do dania frytki i surówkę otrzymałam bardzo smaczny obiad, który praktycznie zrobił się sam, bo
ziemniaki upiekłam wraz ze
schabem.

400g
schabu2 duże
czerwone cebuleprzyprawa gyros2 łyżki
majonezu4 łyżki
keczupusól,
pieprz1.
Schab myjemy, kroimy w plastry i rozbijamy cienko tak jak na kotlety
schabowe. Obsypujemy
przyprawą gyros. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.2.
Cebulę kroimy w plastry lub półplastry. Podsmażamy na łyżce rozgrzanego
oleju (dzięki temu po upieczeniu
cebula będzie miękka).3. Przygotowujemy sos:
keczup mieszamy z
majonezem, doprawiamy do smaku
solą i obficie
pieprzem.4. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko sosem. Układamy plastry
schabu, ponownie smarujemy sosem, wykładamy
cebulę. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Na górze powinna znaleźć się warstwa sosu i
cebula.5. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 1 godzinę.
