ßßß
400g schabu2 duże czerwone cebuleprzyprawa gyros2 łyżki majonezu4 łyżki keczupusól, pieprz1. Schab myjemy, kroimy w plastry i rozbijamy cienko tak jak na kotlety schabowe. Obsypujemy przyprawą gyros. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.2. Cebulę kroimy w plastry lub półplastry. Podsmażamy na łyżce rozgrzanego oleju (dzięki temu po upieczeniu cebula będzie miękka).3. Przygotowujemy sos: keczup mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i obficie pieprzem.4. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko sosem. Układamy plastry schabu, ponownie smarujemy sosem, wykładamy cebulę. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Na górze powinna znaleźć się warstwa sosu i cebula.5. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 1 godzinę.