ßßß Cookit - przepis na Schab pieczony w piekarniku - kebabowy

Schab pieczony w piekarniku - kebabowy

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię smak przyprawy kebab-gyros. Bardzo chętnie i dość często używam jej w kuchni. :-) Najlepiej smakuje z pieczonym mięsem. Tym razem towarzyszyła pysznym, soczystym kawałkom schabu. Dodając do dania frytki i surówkę otrzymałam bardzo smaczny obiad, który praktycznie zrobił się sam, bo ziemniaki upiekłam wraz ze schabem.
400g schabu
2 duże czerwone cebule
przyprawa gyros
2 łyżki majonezu
4 łyżki keczupu
sól, pieprz
1. Schab myjemy, kroimy w plastry i rozbijamy cienko tak jak na kotlety schabowe. Obsypujemy przyprawą gyros. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
2. Cebulę kroimy w plastry lub półplastry. Podsmażamy na łyżce rozgrzanego oleju (dzięki temu po upieczeniu cebula będzie miękka).
3. Przygotowujemy sos: keczup mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i obficie pieprzem.
4. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko sosem. Układamy plastry schabu, ponownie smarujemy sosem, wykładamy cebulę. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Na górze powinna znaleźć się warstwa sosu i cebula.
5. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 1 godzinę.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/05/schab-pieczony-w-piekarniku-kebabowy.html