Wykonanie
Odkąd stałam się posiadaczką blendera, do mojego codziennego menu na stałe wpisały się koktajle. Jesteśmy poza sezonem na
owoce, nie
mogę doczekać się lata, wtedy będzie można zaszaleć i pomiksować nieco więcej. :-) Taki koktajl z powodzeniem zastępuje posiłek a by był bardziej treściwy i sycił na dłużej, dodałam do niego
twaróg. Wyszedł kremowy, puszysty i naturalne słodki od
truskawek, które trafiły mi się pyszne! Jeśli
truskawki nie będą naturalne słodkie można dodać trochę
miodu,
cukru lub innego słodzidła.
(składniki na 2 porcje)10 dużych
truskawek (u mnie mrożone)10 listków
mięty4 łyżki
twarogu300ml
mlekaopcjonalnie: łyżeczka
miodu1.
Truskawki rozmrażamy lub pozostawiamy zamrożone (wtedy koktajl jest bardzo zimny i orzeźwiający).2. Wszystkie składniki przekładamy do misy blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przy dłuższym miksowaniu koktajl będzie lżejszy i bardziej puszysty.3. Koktajl w szklankach dekorujemy listkami
mięty.