Wykonanie
Kto wyobraża sobie Wielkanoc bez jajek? A czy ktoś jeszcze pamięta o naszej polskiej tradycyjnej zabawie, gdzie dwie osoby stukają się
jajkami trzymanymi w dłoni i wygrywa ten, kogo
jajko nie pękło? ;-) W dzieciństwie to uwielbiałam! Teraz tego nie praktykujemy, bo na naszym
stole nie ma już ugotowanych
jajek w skorupkach. Zastąpiły je
jajka faszerowane w różnych odsłonach. Dziś prezentuję jedną z nich,
jajka z pastą
chrzanową i
kiełkami. Dzięki
kiełkom,
jajka mają delikatny i przyjemny posmak
rzodkiewki.
6
jajek3 łyżki
majonezu1 łyżka
chrzanu2 garści
kiełków rzodkiewki, informacja jak je samodzielnie wyhodować TUTAJ
sól,
pieprz1.
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy ze skorupek i przekrawamy wzdłuż na pół.2. Z
jajek wyciągamy
żółtka, które miksujemy blenderem wraz z
majonezem,
chrzanem i garścią
kiełków (pozostałe posłużą do dekoracji). Jeśli nie mamy blendera, możemy rozgnieść składniki widelcem i wymieszać ze sobą.3. Doprawiamy do smaku. Pastę wykładamy na ugotowane
białka, posypujemy
kiełkami rzodkiewki.